Estem creant la web disculpeu les molesties


 
Plataforma per Susqueda Plataforma per Susqueda


Camí Ral de Sant Benet al Far

Dins de l’antiga xarxa de camins de les Guilleries hi trobem el Camí Ral que ens porta de St. Benet a el Far.
Aquest camí era el nexe d’unió entre aquests dos punts d’alçada dins el Municipi de Susqueda.
El camí en el tram del Santuari del Coll fins a St. Benet forma part del camí carreter d’unió entre Girona i Vic. En aquest camí s’aprofitava moltes carenes de muntanyes. També hi han evidencies que des de Susqueda sortia un camí cap a St. Martí Sacalm. I de St. Martí fins a el Far.

El temps aproximat del recorregut del Santuari del Coll fins al Santuari del Far és de 4 hores i 30 minuts

Durant el recorregut es troben els següents punts d’interès:

St. Benet
Des del cim de St. Benet (1144m) es contemplen les serralades de les Guilleries, Collsacabra, les Medes, Montserrat, Montseny, el Puigmal, la Serra del Cadí, el Canigó, el Pedraforca i el Golf de Roses, així com la serralada de l’Albera.
El descens fins al Santuari del Coll (850m) transcorre per un petit bosc de teixos autòctons, brucs, arbres blancs, faigs, trèmols, alzines, teix, ginestell i farigola entre molta altre vegetació.

El Santuari del Coll
El Santuari del Coll, apareix documentat el 1184 quan s’hi construí un priorat benedictí filial de l’abadia d’Amer. L’edifici actual és d’origen romànic. El finestral abstracte de vidre gruixut és de l’artista Domènec Fita.

Presa de Susqueda.(300m) Al fons del pantà hi ha l’antic poble de Susqueda, des del 1968 negat per les aigües del Ter.
L’espectacular presa té una alçada de 125 metres i permet emmagatzemar fins a 233 milions de metres cúbics d’aigua.
Creuarem la presa pel damunt i des de l’altre costat del pantà enfilarem cap el Pla de St. Martí Sacalm, aquest recorregut serà al mig de castanyers, pollancres, brucs i gatells.
Passarem pel Coll de Portell (620m.), la placeta, Bosc Ses Vinyes, la Bruguera i la Casanova fins arribar al nucli de St. Martí Sacalm (835 m).

St. Martí Sacalm(835 m.)
St. Martí té algunes cases amb llindes de pedra dels segles XVIII i XIX (Can Teixidor, can Batista,...). En aquest indret també hi trobem l’Ajuntament del municipi de Susqueda. Així també l’església parroquial de St. Martí o Cantallops coneguda des de l’any 1197. L’església actual data del segle XVII.
Des d’aquí divisem espectaculars vistes de les serralades de Collsacabra i Guilleries.
Trobem aquí també el camí que ens porta al Castell medieval de Fornils, que va funcionar entre el segles XI i XIV.
Endinsant-nos en boscos d’alzina i brucs passant pel Collet de St. Martí enfilem cap a sota el single al Camí del Gru de St. Anna, enmig de boixos faigs i roures.

Sta. Anna
Capella envoltada de boixos autòctons. Consagrada el 1498 com a Santa Maria del Munt. La capella actual, amb atri d’entrada, d’una sola nau fou refeta el 1640.

El Santuari del Far
El Santuari del Far es conegut des del s.XIII, fou destruït pels terratrèmols dels s. XV i substituït per l’actual. La imatge de la Mare de Déu que s’hi venera és gòtica, d’alabastre i de data del s. XV

Descarregueu aquí l'itinerari.

03/07/2009 Junta Directiva