Estem creant la web disculpeu les molesties


 
Plataforma per Susqueda Plataforma per Susqueda


Anellament: article d'en Ponç Feliu

El passat dissabte 29 de setembre vàrem dur a terme una jornada divulgativa per a conèixer el món de l’anellament científic d’ocells. En concret, es va realitzar al sector proper al riu Ter, a la zona del Mas els Terrats, amb la participació d’una vintena de persones i la col•laboració dels ornitòlegs Miguel Ángel Fuentes, Gerard Dalmau, Grabi de Jesús i Ponç Feliu.

L’anellament és un mètode científic que consisteix amb la captura, en aquest cas mitjançant xarxes japoneses de malla fina (per tant, pràcticament invisibles per l’ocell quan vola) i posterior marcatge de les aus, gràcies a la col•locació d’unes anelles metàl•liques i molt lleugeres a la pota. Un cop mesurat, datat, sexat, pesat i, evidentment, anellat, l’ocell s’allibera, amb l’esperança que sigui capturat en algun altre indret on durant el seu viatge migratori s’aturi a descansar i agafar noves energies per seguir el viatge. D’aquesta manera, es pot tenir coneixement de les seves rutes, de la seva productivitat i de molts altres aspectes de la seva fenologia, hàbitats, morfologia, etc.

urant l’anellament a Susqueda, en una jornada de molt bon temps de finals de setembre, es varem poder capturar una gran diversitat d’ocells, sobretot espècies més forestals com mallerengues carboneres, cuallargues, blaves, bruels, tallarols de casquet, pit-roigs, però també ocells aquàtics com el blauet, una veritable meravella dels nostres rius. També alguns ocells d’ambients més oberts i mediterranis, foren anellats, com és el cas del tallarol capnegre. A més, es varen poder capturar algunes espècies migradores, que no crien a casa nostra, com la piula dels arbres, que devien estar aturats descansant, en el seu viatge cap al continent africà des del centre o nord d’Europa.

En resum, una interessant jornada ornitològica, que va evidenciar la gran diversitat i quantitat d’ocells que viuen, hivernen o migren al municipi de Susqueda, en un paisatge d’immillorable estat de conservació i estratègicament situat pels ocells migradors, al costat de la vall del Ter.

14/10/2008 Ponç Feliu